Образ міста. Ідеї для громадського кандидата



Логіка проекту передбачає позиціонування міського голови не тільки в ролі градоначальника, але й містобудівничого, архітектора – як матеріальної, так і соціальної структури міста Чернівці. Головна задача кандидата – полюбити місто, перейнятись його великими і малими проблемами, стати своєрідним перфекціоністом у вирішенні як культурних, так і господарських питань. Супер-мета – побудова утопії, ідеального европейського міста між Сходом і Заходом, на кордоні епох, етносів, релігій і культур. Важливим аспектом є пристосування консервативної оптики до минулого і сучасного Чернівців, сприйняття їх у цілісності і багатоманітності – важливо не допустити редукції міської палітри до виключно українських кольорів, але сприймати його як багатоманітне утворення, українська складова в якому відіграє зв’язуючу роль – але не єдину.

Стратегія вирішення міських питань потребує тематичного блокування, накладеного на просторове районування:

1) історико-культурна спадщина, прив’язана в найбільшій мірі до центру міста Чернівці та окремих об’єктів у інших районах (проект культурно-ділового, туристичного простору, зав’язаного як на питання історичної спадщини, так і бізнесу, орієнтованого на роботу з ними – в першу чергу туризму і сфери послуг); Експертна рада;

2) соціальне забезпечення та рекреація, спрямовані переважно на приміські і «спальні райони», в яких зосереджується більшість міського населення, питання інфраструктури (транспортної, соціальної та ін.), від яких залежать комфортні умови проживання і праці в Чернівцях (проект соціальних районів «для людей», акцент на соціальну риторику і пов’язану з нею соціальну інженерію); Громадська рада;

3) виробництво та підприємництво – весь комплекс питань, що стосуються працевлаштування, створення нових робочих місць, формування бази економічної самодостатньості міста (проект «нової економіки» Чернівців, модернізація або цілковите оновлення виробничого сектору, переорієнтування на високі технології та сферу послуг); даний блок пов’язується з 1) та 2) блоками, органічно перетікаючи в них; Рада підприємців.

Повний текст

Проект підготований Святославом Вишинським для Громадської організації «Буковинський центр» у рамках Позачергових виборів чернівецького міського голови 25 травня 2014 р.

8 коментарів

Святослав Вишинський
Доповнення до тексту:

Чернівці потребують оновлення спортивної інфраструктури – першочергово стадіону «Буковина», підвищення його класу, проведення робіт із заміни покриття, збільшення числа ярусів. Проект повинен іти в ногу з реформою футбольного клубу «Буковина», базове фінансування якого може здійснюватись за кошти місцевого бюджету і додатково – за спонсорські кошти підприємців міста й області. Можливе позиціонування «Буковини» як муніципального клубу, відтак його президентом буде виступати міський голова. При цьому необов’язковими є дочасні амбіції: головна задача клубу і базового стадіону – стати спортивним центром і спортивною школою, налагодження алгоритмів виховання і повноцінної професійної реалізації спортсменів. Викорінити з буковинського футболу психологію «купівлі-продажу». Кандидату необхідно виступати проти шкідливої традиції «легіонерства» і «збуту» перспективних гравців («наш футбол»), мислити спортивними, а не комерційними категоріями. Дотично: оновлення інфраструктури ЗОШ і ДЮСШ, районних міських стадіонів («Мальва», «Факел» та ін.), їхнє змішане фінансування. <...>

Заслуговує уваги тема візуальної доступності міста, облаштування оглядових майданчиків з панорамними видами міста. З огляду на особливості рельєфу такими є чотири «природні» точки – 1) в районі гори Цецино, 2) узвишшя над вул. Хотинською і Хотинським пров., 3) майданчик на горі Габсбурга уздовж вул. Главки перед парком Федьковича та 4) уступи гори Аврора (або альтернативно: майданчик за гебрейським цвинтарем на вул. Зеленій). Необхідно відкрити туристам міські вежі: в центрі вежу Ратуші і вежу 5 корпусу Резиденції митрополитів Буковини (з необхідною реконструкцією та вжиттям заходів безпеки). Можливий варіант – будівництво спеціальної оглядової башти біля телеретранслятора на Цецино або його обладнання відповідним майданчиком.
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Чергові доповнення до тексту:

Необхідно переглянути проект реконструкції/перенесення центрального міського автовокзалу Чернівців – важливим є не тільки збільшення його пропускної спроможності, але й зручна для пасажирів локація. На відміну від ідеї розмістити автовокзал на території колишнього заводу «Гравітон», доречніше підняти питання його перенесення в район перехрестя вул. Хотинської і Галицького шляху (з виходом на станцію «Чернівці-Північні»), гіпермаркету «Metro» або торгівельного комплексу «ЕпіЦентр». Основні плюси – можливість збільшити площу вокзалу, близькість як до головних виїздів з Чернівців, так і до центру міста і залізничного вокзалу. Додатковий варіант: облаштування центрального автовокзалу в індустріальному районі вул. Прутської-Севастопольської, поруч із залізничним. <...>

Новий міський голова повинен ліквідувати міські районні ради (Садгірську, Шевченківську, Першотравневу) як надлишкові бюрократичні надбудови. Всі офіційні функції районних рад слід передати Чернівецькій міській раді, яка при необхідності може збиратись на сесії частіше. В той же час кожен мікрорайон потребує власної громадської (народної) ради як незабюрократизованого органу прямої демократії з дорадчими функціями при міському голові та правом ветувати деякі рішення міської ради (з можливістю винесення на повторний розгляд). Реалізувати технологію народних віче, але не через масові збори, а через електронне голосування, що вже нині є більш репрезентативним, аніж мітинги. При цьому обговорення може відбуватись у форматі реальних зустрічей, а волевиявлення громади – на міському порталі через індивідуальний профіль кожного городянина, прив’язаного до певного територіального сектору (технічно: через будь-який комп’ютерний чи мобільний пристрої – або через загальнодоступні термінали).
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Перша програма від кандидата на посаду міського голови Петра Олексюка (самовисуванець, підтриманий низкою громадських організацій Буковини).



Святослав Вишинський
Опублікована передвиборча програма кандидата на посаду міського голови Руслана Цаплюка (самовисуванець, голова Громадської організації «Нові Чернівці»). Доступна у форматі pdf за посиланням:

Святослав Вишинський
Програмові тези кандидата на посаду міського голови Віталія Михайлішина (самовисуванець, позапартійний):

ПЕРШЕ, що я зроблю – я запрошу всіх хто брав участь у виборах, представників всіх політичних партій, всіх фракцій і запропоную разом працювати на користь міста. Всі, хто переживає за місто, мають забути про партійні інтереси, об’єднатися і разом працювати на Чернівці. Консолідація всіх патріотів Чернівців повинна стати початком нової сторінки нашої історії. Прийшов час брати відповідальність за долю нашого міста. Я і моя команда готові брати на себе таку відповідальність!

ДРУГА ПРОПОЗИЦІЯ СТОСУЄТЬСЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ. Чернівці єдине місто на Західній Україні де існують районні ради і районні депутати. У місті аж 136 районних депутатів. Це величезні фінансові непотрібні витрати на утримання та обслуговування приміщень, автомобільного парку, секретаріатів – бюрократія, яка лише заважає ефективно управляти містом. Основний наголос має бути зроблений на органах самоорганізації населення – це будинкові і вуличні комітети, які краще за всіх депутатів знають що і як потрібно робити для їхнього будинку, для їхньої вулиці, для їхнього мікрорайону. Не може депутат, який приходить у районну раду за партійною квотою знати краще самих мешканців що їм треба зробити і на що витратити гроші. Цей громіздкий апарат потрібно ліквідувати, гроші і ресурси повинні спрямовуватися напряму до будинкових комітетів, а не депутатам, які їх розподіляють на свій партійний розсуд. Таким чином ми забезпечимо безпосередню участь громади в управлінні містом та громадський контроль за коштами міського бюджету. Такі моделі прекрасно себе зарекомендували у Вінниці та Львові.

Великою проблемою є те, що люди не мають довіри до своїх депутатів. Тому, я звернуся до Верховної Ради із пропозицією призначити перевибори депутатів міської ради. Всі ми знаємо як змінилися політичні уподобання у чернівчан. Основою всього в нашому житті є довіра, тому треба йти на перевибори, щоб обрати тих депутатів, яким громада довіряє сьогодні, а не мучитися з тими депутатами, кому громада довіряла чотири роки назад. Я цей крок вже зробив і склав свої депутатські повноваження.

ТРЕТІЙ ПУНКТ. Дорожнє господарство. Підхід до ремонту доріг має бути таким: спочатку міняємо всі мережі, всі комунікації – газо-водопостачання, водовідведення, каналізація і тільки після цього робимо асфальтне чи інше покриття, щоб не виходило так як у нас завжди: тільки лиш зробили якусь дорогу, а через місяць її вже три рази перекопали, бо стався витік газу чи воду прорвало. Мені часто дорікають, що ремонти тривають довго, але я все рівно буду робити ремонти якісно, нехай це буде, довше, зате ми це зробимо якісно та на роки.

Всі нові тротуари та ремонт старих буде обов’язково проводитися з пандусами, для того щоб містом вільно пересувалися мами з дитячими колясками, люди з особливими потребами, просто всі чернівчани. До ремонту доріг у Чернівцях будуть допускатися лише ті будівельні фірми, які можуть гарантувати нам якість робіт, які чесно виграють конкурс і не має значення де ця фірма зареєстрована. Дуже важливо, щоб робилися не тільки дороги, але й міжбудинкові проїзди – це територія нашого комфорту.

ЧЕТВЕРТА ТЕЗА – МІСТО ДЛЯ ЖИТТЯ. Велику частину життя наші діти і батьки проводять у дворах своїх будинків, там вони спілкуються, гуляють, відпочивають, там справжні сусідські відносини – там дитяча дружба. Тому, цю територію для життя, територію комфорту не можна зменшувати, не можна забудовувати. Є така група людей, яка згідна забудувати кожний двір, лише щоб отримати прибуток. Двір це територія для життя, а не для бізнесу та будівництва. Ми запровадимо категоричну заборону забудови сформованого дворового простору. Нове будівництво повинно відбуватися на неосвоєних ділянках міста – це райони вулиць Рівненської, Сторожинецької, Руської, Хотинської, території колишніх військових частин. Насправді у Чернівцях є ще багато місць для багатоповерхової забудови. Але в жодному випадку це не може бути паркова зона, центральна частина міста вулиця Федьковича, колишня вулиця Фрунзе, Суворова – це заповідна паркова територія.

П’ЯТИЙ ПУНКТ – СОЦІАЛЬНІ ІНІЦІАТИВИ. З 2012 року у Чернівцях діє соціальний проїзний квиток, ви знаєте, що його отримали діти з багатодітних сімей, інваліди та пенсіонери з доходом менше ніж 1250 грн. на місяць. Життя стало значно дорожчим, піднялися на все ціни, тому ми розширимо дію соціального проїзного. Цей соціальний проїзний отримають люди, які отримують пенсію менше ніж 2000 грн. Відчутно піднялися ціни на ліки, в першу чергу це б’є по старшим людям, тому ми перетворимо цей соціальний проїзний на універсальну соціальну картку. По цій картці можна буде їхати в громадському транспорті і можна буде отримувати знижки на ліки до 20%.

Ви знаєте, що останніми днями по місту розклеїли фальшиві листівки від мого імені із моїм телефоном, де запрошують людей із соціальним квитком на безкоштовні обіди в деякі ресторани міста. Я отримав десятки дзвінків і розумію наскільки це важливо для таких людей. Тому треба відкрити соціальну їдальню. Це має стати пріоритетом влади в соціальних питаннях найближчим часом.

ШОСТЕ – СПОРТИВНЕ ЖИТТЯ. В попередні роки ми масово встановлювали по всьому місту дитячі майданчики, створювали для дітей комфортні і безпечні місця для розваг. Сьогодні такі майданчики є в кожному великому дворі міста. Цей рік був запланований як рік спорту, ми розробили програму встановлення сучасних спортивних комплексів під відкритим небом із футбольними полями, гімнастичними конструкціями. Я переконаний, що ми зможемо реалізувати цей амбітний план і створити сучасні та гарні умови заняття спортом всім чернівчанам від дітей до людей похилого віку. Кожна школа Чернівців отримає протягом наступних двох років такий сучасний спортивний майданчик. Вже до кінця цього року будуть встановленні десять сучасних комплексів з футбольними полями. А про басейн у Чернівцях скажу коротко – він обов’язково буде!

СЬОМА ТЕЗА. Чернівці – це місто фестивалів та визначних культурних подій. За три попередні роки ми довели, що вміємо організовувати й проводити потужні фестивалі на високому рівні, тому Обнова-Фест, Петрівський Ярмарок, Поетичний Мерідіан Черновіц, День міста, Різдвяний ярмарок, Фестиваль Маланок – будуть збережені, будуть розвиватися за підтримки міської ради як візитні картки культурних Чернівців поряд із багатьма іншими цікавими проектами.

Крім цих семи ініціатив на посаді міського голови ми будемо й надалі приділяти велику увагу вчителям, лікарям, закладам дошкільної освіти та лікарням. Все те, що ми робили постійно минулі три роки будемо підтримувати й розвивати надалі.
Святослав Вишинський
Програма кандидата на посаду міського голови Олексія Каспрука (ВО «Батьківщина»):



Галина Маслак
Пункт № 3 у Петра Олексюка «Студентське місто» видався мені смішним. Сумніваюся, що хоч якийсь студент на це поведеться. До речі, ті студенти, яких я знаю, уявлення не мають навіть про те, хто взагалі балотується на вибори мера. Це взагалі десь написано, крім на Вкурсі? Бо я в такому випадку надсилаю їм статті Вишинського.
Безкоштовний WiFi в читалках гуртожитків і так є. Це не найважливіша проблема. А от дорога біля гуртожитку №4 на вул. Небесної Сотні,4А (колишня Стасюка) в жахливому стані. Ходити там неможливо, тільки літати.
Важлива проблема для студентів — харчування. Для порівняння: комплексний обід в студентській їдальні в м. Суми коштує 8 грн (його можна замовити по пред’явленню студентського квитка). У Чернівцях взагалі немає студентський їдалень, адже міські їдальні і ті, які є на території університету, диктують свої ціни, які студентам не по кишені. 8 грн — це лише ціна першої страви. Якщо пощастить. То як вижити на стипендію?
Без WiFi жити можна. Без їжі ні.
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Мрія «Буковинського центру»:

… Передача споруди нічного клубу «Sorbonne» у власність міської громади (як компенсація всіх порушень при її зведенні) та її перетворення на студентську їдальню (ідеальне розташування між корпусами ЧНУ, ЧТЕІ, БДМУ, ліцеїв, гімназій і шкіл) зі знижками по студентським та учнівським квиткам.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте